ISKRENA HVALA VSEM PROSTOVOLJCEM, OBČANOM, SOORGANIZATORJEM IN POKROVITELJEM ZA SODELOVANJE IN PODPORO!

Vrh

Ambasadorji

ANA RADIVO

Foto: Miha Crne

Ana Radivo nadaljuje s svojim ambasadorstvom na Istrskem maratonu. Tokrat žal manj na progi in bolj ob njej. Pred časom si je namreč poškodovala stopalo. V zadnjih tednih se ob fizioterapiji počasi vrača k športnim aktivnostim, predvsem plavanju in fitnesu. Ana je, kot najbrž veste, odlična tekačica na dolge proge. Pravi, da ji je počitek dobro del in da bo kmalu začela spet aktivneje teči. Vsi ji seveda želimo hitro okrevanje in čim hitrejšo vrnitev na tekaške steze, tudi na Istrski maraton.

Dosežki na Istrskem maratonu:
1. Istrski maraton 2014 – polmaraton, 1. mesto absolutno
2. Istrki maraton 2015 – polmaraton, 1. mesto absolutno
3. Istrski maraton 2016 – polmaraton, 2. mesto absolutno
4. Istrski maraton 2017, maraton, 1. mesto absolutno

 

ZMAGO PETRIČ

Zmago Petrič je aktiven tekač, poslovnež in vinogradnik. Aktivneje je začel s tekom pred 13-imi leti. Najprej krajše razdalje, potem pa tudi daljše. Zdaj ima pretečene tri pol-maratone. To je šport, pri katerem se otrese vseh skrbi, vzdržuje optimalno telesno težo, kljub temu, da rad dobro je.  Vsekakor pa je tu še dobra družba in pozitivna energija. Je tudi predsednik Društva tekačev Vipavske doline.

Intervju z Zmagom Petričem

DRAGO MISLEJ – MEF

Foto: Mavric Pivk

Mef je letos prvič ambasador Istrskega maratona. V zadnjem času je prava zvezda, saj je prejemnik Ježkove nagrade in na sploh aktiven na različnih področjih. Z Društvom Izolani daje utrip svoji ozki Ljubljanski ulici in celotni Izoli. Že peto leto zapored pa bo tudi »glavni šef« na eni od stojnic ob progi IM. Zato smo ga tudi krstili za prvega ambasadorja prostovoljcev naše prireditve.

Intervju z Dragom Mislejem – Mefom

METKA PIKL

Tek je moja motivacija. To je tisto, kar me žene k doseganju zastavljenih življenjskih ciljev. Obožujem tek: spočita, utrujena, lačna, s polno glavo, tečna, prehlajena, lena, v dežju in mrazu, po blatu, sama, s tekači, z otroci, s kupom problemov… ni pomembno v kakšnem stanju, na tek se vedno odpravim z veseljem, saj vem, da bom, ko pridem domov, spet kot nova in da bom dobila drugačen pogled na določene stvari.
Ni vedno lahko obuti tekaške copate, pridejo trenutki, ko je motivacija na dnu. A že misel na prihod v cilj me požene v akcijo. Seveda pa je tudi sam trening, torej čas, ki ga preživim s prijatelji tekači, en sam velik motiv. Pogosto izvem kaj novega, vedno pride trenutek, ko lahko svojo energijo podelim s kom, ki je nima, dam kakšen nasvet, koga pohvalim ali po potrebi pograjam, se nasmejim, doživim tisto, česar doma zagotovo ne bi.
Tudi priprave na Luka Koper 5. Istrski maraton so zame velika motivacija. Tekači z Obale in ostali naši tekaški prijatelji se že celo zimo vztrajno pripravljamo na najlepši maraton na domačih tleh. Veseli smo, da bomo lahko del tega tekaškega dogodka. Sama pa sem ponosna, da lahko svojo vztrajnost, željo po gibanju, borbenost, neomajnost, trmo in motivacijo prenašam tudi na svoja otroka in ju v pozitivnem smislu spodbujam na njuni športni poti, čeprav ni tekaška.

MITJA VOLČANŠEK – gorski tekač iz Izole

Mitja Volčanšek (na sredini), zmagovalec 71-kilometrskega trail teka Valamar trail v hrvaškem Rabcu.

Foto: Goran Marino

Mitja je leta 2013 v manj kot 24 urah trikrat pretekel traso Gorskega maratona (več kot 100 kilometrov) s skupno 7.500 metrov vzponov. V letu 2017 se je kot prvi Slovenec udeležil »dirke prek neba« – 100 milj oz. 160 km dolgega teka v Leadvillu v ZDA. Med drugim je lani zmagal na 71- kilometrskem trail teku Valamar trail v hrvaškem Rabcu. Volčanšek: »K teku sem se  spreobrnil« relativno pozno, okoli 30. leta, našel pa sem se zlasti v gorskih in t.i. trail ultramaratonih. Tu sem v zadnjih nekaj letih uspešno združeval željo po pustolovščinah in tekmovalne izzive, pri čemer sem dosegel tudi nekaj lepih uspehov. V letu 2016 sem tako kot prvi Slovenec prečkal ciljno črto na 100 milj (160 kilometrov) dolgem trail teku Leadville 100 v ameriškem Koloradu ter  zasedel celo absolutno 25. mesto med okoli 700 tekmovalci na startu, pred tem pa sem v štirih dneh in pol pretekel slovenski del evropske pešpoti E 6 od Strunjana do mejnega prehoda Radelj na meji z Avstrijo v dolžini skoraj 400 kilometrov. Kot domačin, Izolan, sem zelo počaščen, da lahko promoviram Istrski maraton, ki se lahko pohvali z edinstveno traso. Čeprav asfalta nimam preveč rad, se bom katerega od tekov verjetno udeležil, že zaradi “vzdušja”.

JASMINA IN URBAN PRAPROTNIK – tudi letos ambasadorja Istrskega maratona

»Ko pomisliva na Istrski maraton, pomisliva tudi na ljubezen. Ljubezen do teka, ljubezen do soljudi, ljubezen do življenja. Vsa ta ljubezen se dodatno krepi s klanci, ki jih na Istrskem maratonu, sploh na 42 km razdalji, res ne manjka. Za pravo ljubezen pa noben klanec ni preveč strm. Zato je nenazadnje prav najstrmejši klanec pri Fiesi poimenovan Klanec ljubezni. Z ljubeznijo težko postane lažje, strmo postane položnejše, daleč postane bliže. Ja, vse je lepše, če se nam ljubi!«

Na peto obletnico Istrskega maratona je zgodba, kako Helena Žigon preteče svoj prvi Istrski maraton, ki sem jo opisala v zgodbi Bela dama, poletela po celotnem angleško govorečem svetu. Tako bodo po teh poteh lahko s knjigo v roki tekli mnogi, ki ne bodo imeli te sreče, da jih bi videli v živo. Ali pa se bo kdo izmed njih prav zaradi te zgodbe odločil, da obišče te naše lepe kraje. Morda ga srečamo kje na poti, kdo ve.