Vrh

Prvih 1.500 tekačev je prijavljenih

Portorož, 16. januar 2019: V Jadralnem centru v Portorožu je danes potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili izvedbo Luka Koper 6. Istrskega maratona. Osrednje prizorišče te najbolj množične tekaške prireditve na Primorskem, ki bo potekala 13. in 14. aprila 2019, bo ponovno najbolj znano slovensko obmorsko letovišče, Portorož, saj je letošnja gostiteljica občina Piran.

Predstavniki vseh štirih istrskih občin in generalnega pokrovitelja Luke Koper so izrazili izjemno zadovoljstvo od tako uspešni zgodbi, ki združuje vse obalne občine in v njihove kraje privabi množico rekreativcev in njihovih spremljevalcev. Maraton je dokaz za uspešno sodelovanje pri skupnem cilju. Vse turistične organizacije obalnih občin se bodo ponovno predstavile, letos pa bodo sodelovale tudi s svojo ekipo na teku pod skupno blagovno znamko Love Istria.

Organizatorji si vsako leto prizadevamo s potekom vseh treh tras prikazati lepote in zanimivosti naše Istre, tako teka tik ob morju (več kot polovica vsake proge poteka ob morju!) kot teka skozi oljčnike, vinograde, po Parenzani in skozi naše trge in ulice; z organizacijo spremljevalnega programa pa poskrbeti za turistično privlačno prireditev.

Letošnje trase bodo ponovno nekaj drugačnega – Predsednica Društva Istrski maraton dr. Marijana Sikošek je izpostavila, da so prijave v polnem zamahu, do konca 1. prijavnega obdobja je samo še teden dni, prijavljenih pa je že več kot 1.500 tekačev. Vsem tekačem priporoča, da se prijavijo čim prej in v skupini, saj si s tem zagotovijo nižjo prijavnino. Na kratko je orisala potek tras, ki bodo tudi letos nekoliko drugačne od lanske izvedbe. Start paradne discipline, maratona, bo v Portorožu, kjer je tudi cilj, maratonci pa bodo ponovno po dolgem pretekli slovensko Istro. Letos bodo polmaratonci začeli v Kopru in v cilj pritekli v Portorožu, štart v koprskem mestnem jedru pa bo posebnost letošnje izdaje. Popolnoma na novo je speljana trasa rekreativnega teka, ki bo razkrila lepote polotoka Seča in ga bodo tekači obkrožili večinoma po ravnem. Rekreativni tek je namreč posvečen občini, ki gostuje maraton.

Letošnje novosti – Novost 6. izdaje Istrskega maratona je ločitev rekreativne proge od drugih prog, ki bo skoraj v celoti potekala tik ob morju, v spremljevalnem programu pa nastop domačinke – Anike Horvat z bendom. Obenem za vse udeležence tekov pripravljamo presenečenje, posebno majico Istrskega maratona, še posebej pozorni pa bomo do udeležencev kraljevske razdalje, ki jim za pretečenih 42 kilometrov Istrskega maratona pripravljamo presenečenje v cilju. Maraton bo letos dal še večji poudarek na svojo trajnostno usmerjenost in okoljsko osveščenost, saj se bo v čimvečji meri izognil uporabi plastike…

Fotografska razstava o Istrskem maratonu je že postavljena – V društvu ne mirujemo, saj smo že močno zavihali rokave. Tako smo v sodelovanjem s Foto klubom Portorož odprli prvi del fotografske razstave, ki je do konca januarja na ogled v Ankaranu, zatem pa se seli v Koper in Izolo, svojo pot pa bo končala v Piranu. Prav tako smo dejavni s tekaškimi pripravami, ki jih vodijo trenerji iz prijateljskih društev, skupaj z njimi tako krepimo zavedanje o zdravem načinu preživljanja prostega časa.

Sikoškova je posebej poudarila srčnost in zagnanost prostovoljcev Istrskega maratona, ki jih tekači in organizatorji prav vsakič pohvalijo zaradi njihove pozitivne energije in pomoči, njihov entuziazem pa daje tudi poseben čar prireditvi, ter jih povabila k sodelovanju, da bomo lahko ponovno skupaj pokazali gostoljubje Istranov.

Luka Koper 7. Istrski maraton je prestavljen na 10. in 11. oktober 2020!Več info