Boškarin Žvelto

Naš Boškarin Žvelto

V lanskem letu se nam je pridružil naš Boškarin Žvelto, uradna maskota Istrskega maratona. Tako hitro se je udomačil in prirasel k srcem naših tekačev in obiskovalcev, da si skorajda ne moremo več predstavljati glavnega dogajanja na Istrskem maratonu in številnih spremljevalnih prireditev brez tega poskočnega in zabavnega lika. Zato je prav, da ga malce podrobneje predstavimo.

V Društvu Istrski maraton smo že od prve prireditve naprej razmišljali o maskoti, ki bi odražala to okolje, energijo, vztrajnost, zvestobo, dobro voljo in prijaznost. In tako nas je pred natanko letom dni obiskal boškarin. Zdel se nam je ravno pravšnji za to pomembno vlogo. Manjkalo mu je le še ime. In tudi to smo hitro našli, saj je naš boškarin hiter tako z nogami kot z mislimi. Žvelto torej.

Primorci, še posebej Istrani, dobro poznamo boškarine. Številni, ki niso s tega območja in ki so Žvelta na 3. Izvedbi Istrskega maratona videli prvič, niso vedeli, katero žival pravzaprav predstavlja. Gre za avtohtono istrsko pasmo goveda, ki je najbolj prepoznavna po volu - boškarinu. Kdaj in zakaj so te volove poimenovali boškarini, nihče natančno ne ve.

Istrsko govedo je izjemna žival. Dolgo in mišičasto telo krasi bel ali pa rahlo siv kožuh, na glavi se bohotita rogova v obliki lire. Brez težav preživi v skromnem istrskem okolju, močna pleča pa so prilagojena za težaško delo na kmetiji. Vol lahko preseže tono in pol telesne teže.

V naše kraje naj bi jih pripeljali že Rimljani ali pa Atilove horde. Boškarin je pomemben tudi zato, ker je simbol Istre in predstavlja naravno in kulturno dediščino tega prostora.

Število tega goveda se je občutni zmanjšalo v 60-h in 70-h letih prejšnjega stoletja s pojavom traktorjev, ki so izrinili delovno živino z naših polj. Boškarini so bili na robu izumrtja. Nekaj primerkov avtohtonega istrskega goveda se je ohranilo le na Hrvaškem in tam imajo zdaj tudi rodovno knjigo ter center za njihovo razmnoževanje in razvoj. Leta 2012 smo s Hrvaške dobili 10 brejih samic za ponovno poselitev slovenskega dela Istre. Osnovna čreda je v Podgorju pod Slavnikom. Danes je v Sloveniji po uradnih podatkih 26 boškarinov.

A le eden je Boškarin Žvelto. Spodbujal in zabaval nas bo tudi na Intesa Sanpaolo Bank 4. Istrskem maratonu ter na številnih tekaških pripravah, predstavitvah Istrskega maratona in na drugih prireditvah. Vselej bo vesel vaše družbe.

Log in