Medijske vsebine

Skupaj smo pretekli več kot dvakratni obseg zemlje

Za nami je še ena izvedba športno-rekreativnega istrskega dogodka – projekta sodelovanja. Tudi letos se je organizacijski odbor Društva Istrski maraton potrudil, da so bili teki izpeljani kot načrtovano, varno in v pozitivnem duhu, na naši strani pa je bilo tudi čudovito spomladansko vreme. Da se je vse tako dobro izteklo, so člani organizacijskega odbora za samo organizacijo prevozili slabih 10.000 km, v tekaškem vikendu pa je vsak izmed nas prehodil vsaj relacijo polmaratona.

Letos se je največje tekaške prireditve v slovenski Istri udeležilo okoli 4.600 tekačev iz vsega sveta, natančneje iz kar 25 različnih držav, ki so tekli na razdalji 42, 21 ali 10 kilometrov. Med polmaratonci in maratonci so bili na prvem mestu Italijani (153), drugi Slovaki (43), tretji Hrvati (40), četrti pa Avstrijci (17). Najmlajši tekač Istrskega maratona ima rosnih 10 let, najstarejša tekačica pa 83 let. Dan poprej je z nami na Kapkovem otroškem teku teklo 500 otrok. Kot zanimivost lahko povemo, da je bilo skupaj pretečenih 87.300 km, kar je več kot dvakratni obseg zemlje.

Dogodek Intesa Sanpaolo Bank 4. Istrski maraton je letos povezal 4 istrske občine, za uspešno izvedbo pa je bilo tudi tokrat ključno sodelovanje 3 upravnih enot, 3 komunalnih podjetij in 3 redarskih služb. Na upravne enote je bilo skupaj vloženih več kot 40 dokumentov za pridobitev dovoljenja za izvedbo same prireditve. Za dogodek je bilo oblikovanih in natisnjenih 5.000 programskih brošur, naša oblikovalka pa je skupaj poskrbela za več kot 30 različnih kreativ in promocijskih materialov.

Eden ključnih členov pri brezhibni organizaciji Istrskega maratona so vsako leto naši prostovoljci. Teh je bilo letos okoli 600, za to, da niso bili lačni, pa smo jim razdelili kar 900 sendvičev. Materiale za tekače: 5.000 tekaških majic in medalj, 6.000 športnih vrečk in ovratnih rutic ter 500 otroških majic, je 2 tedna pripravljalo med 20 in 40 študentov UP FTŠ Turistice. Tako za prostovoljce kot tekače smo naročili 3.500 plastenk vode. Rižanski vodovod Koper pa je poskrbel za 11 hidrantov vode. Skupaj je bilo porabljenih več kot 10.000 litrov rižanske kapljice.

Za tekače je na trasi skrbelo 320 rediteljev, postavljenih je bilo 300 varovalnih ograj, 26 km varnostnega traku in več kot 500 stožcev. Tekači so tekli mimo 13 okrepčevalnic in vodnih postaj in 140 opozorilnih tabel. Na okrepčevalnicah je tekače čakala dobra tona banan in pol tone pomaranč. V cilju se je skuhalo še 5.500 porcij bobičev. Ker je varnost tekačev eno ključnih vodil pri izvedbi, je zanje skrbelo tudi 40 zdravstvenih delavcev, 14 reševalcev iz vode, 15 maserjev in 20 Petrinih angelčkov. Za še dodatno varnost je poskrbelo tudi okoli 20 policistov.

Dogodek nam je pomagalo sooblikovati 80 pokroviteljev in partnerjev. Sodelovali smo skupno s 115 dobavitelji, od tega jih je 100 iz Istre. Za odlično promocijo pa je poskrbelo tudi 6 ambasadorjev Istrskega maratona – ena izmed njih, Ana Radivo, je bila letos ponovno zmagovalka maratona v ženski kategoriji.

Vikend pa ni bil namenjen le teku, pač pa tudi zabavi. Skupaj se nas je v Kopru zbralo kar okoli 25.000. Na osrednjem prizorišču – na Ukmarjevem trgu je bilo postavljenih 12 šotorov, več kot 200 miz oz. klopi, 40 prodajnih stojnic in 53 wc kabin. Pripravili smo 6 različnih programskih točk, bobnar Ajk je 6 ur bobnal tekačem in Iztok Gustinčič 8 ur skrbel za povezovanje in napovedovanje, nedeljsko popoldne pa nam je popestrila ena in edina – Tinkara Kovač.

Sonce nas je grelo z dobrimi 20 stopinjami celzija. Vikend, ki ima žal le 48 ur, pa je za vse nas še prehitro minil. Ekipa Istrskega maratona se že veseli 5. izvedbe, ko bo tekaško prireditev ponovno gostila Izola.

Rezultati tekov so dostopni na povezavi:

http://istrski-maraton.si/sl/za-tekace/prijava/neuradni-rezultati-2017.htmlhttp://istrski-maraton.si/sl/za-tekace/prijava/neuradni-rezultati-2017.html

Fotografije pa na:

https://plus.google.com/u/0/collection/gCBdQE

V upanju, da bomo naslednje leto tudi uradno 2. največja tekaška prireditev v Sloveniji, vam pošiljamo športne pozdrave in vas nestrpno pričakujemo tudi prihodnje leto.

Log in