Vrh

Sonce, morje in Luka Koper 5. Istrski maraton

Luka Koper 5. Istrski maraton je presegel vsa pričakovanja, saj se je na športnem dogodku zbralo okoli 25.000 udeležencev. Od tega je bilo kar 5.000 tekačev iz 26 različnih držav, ki so vsi pritekli na cilj s pomočjo kar 800 prostovoljcev in 350 rediteljev. Ti so jih spodbujali ter poskrbeli, da je vse potekalo po načrtih. Organizacijski odbor Društva Istrski maraton je v prvi vrsti skrbel za to, da so bili teki izpeljani varno in da se je v zraku čutil pozitivni, športni duh.

Športno dogajanje so otvorili v soboto z otroškim Kapkovim tekom, na katerem je sodelovalo kar 500 otrok. Organizatorji so tako prizorišče kot vse trase, po katerih so tekli tako otroci kot ostali tekači, zavarovali s 600 m varovalnih ograj in več kot 25 km opozorilnega traku. Celotno prireditev je povezoval znan primorski voditelj in glasbenik Tomaž Klepač. Vsi otroci so prispeli do cilja tudi s spodbudo štirih maskot, ki so jih na zabaven način animirale. Boškarin Žvelto, mornar Bepi, Kapko in tiger Sixty so bila prava atrakcija in otroci so z lahkoto premagovali svojo progo.

Čudovit, sončen dan je tekače spremljal tudi na nedeljskem podvigu, ki ga je zaznamovala množica navijačev in ostalih ljubiteljev športa. Dogodek, ki je združil vse štiri istrske občine, se je pričel z Luka Koper maratonom v dolžini 42 kilometrov v Ankaranu. Tekači najdaljše proge so si lahko med tekom letos prvič ogledali območje luke Koper, ki je bila tudi glavna pokroviteljica prireditve. V Izoli, letošnji gostiteljici velike tekaške prireditve, pa je bil štart za OMV polmaraton na 21 kilometrov in rekreativni tek, dolg 8,5 kilometra.

Tekačem je bilo kot pomoč na poti do cilja postavljenih 15 okrepčilnih in vodnih postaj, na katerih so si lahko postregli tudi s sadjem. Na voljo je bilo kar 1,5 tone vitaminov. Poskrbljeno je bilo tudi za prostovoljce med katere so razdelili 1.100 sendvičev in 2.000 litrov vode. Rižanski vodovod je za vse udeležence, predvsem pa tekače, poskrbel z 12 hidranti vode, letošnja novost pa so bili 3 pitniki za vodo, ki so bili postavljeni centralnem prizorišču.

Na zahtevnejših delih proge in v zadnjih kilometrih so tekače spodbujali Petrini angelčki. 28 študentov UP Fakultete za vede o zdravju Izola je bilo v oporo uigrani medicinski enoti Reševalne službe slovenske Istre. Velik del trase je bil izpeljan od morju, zato je bilo ves čas prisotnih 22 reševalcev iz vode in ekipa potapljačev, ki so na srečo ostali suhi. V cilju so se tekači lahko prepustili izkušenim rokam 20 maserjev, ki so odpravili bolečine ter poskrbeli, da so tekači uživali ob dobri glasbi dveh Izolanov. Rudi Bučar je tekaški duh dvignil s himno Istrskega maratona, Marina Mårtensson pa je s svojimi baladami spomnila na to, da ima Izola svojo dušo.

Celotno prireditev je pomagalo izvesti precejšnje število pokroviteljev, partnerjev in soorganizatorjev ter ambasadorjev Luka Koper 5. Istrskega maratona. Brez prostovoljcev, ki so srce in duša Istrskega maratona, tako velikega dvodnevnega dogodka ne bi bilo mogoče izpeljati. Že pred tekaško prireditvijo je več kot 80-članska ekipa študentov UP Fakultete za turistične študije – Turistice pomagala pripravljati materiale in drugo opremo, oba dneva pa je skrbela za sprejem tekačev in obiskovalcev ter nemoten potek spremljevalnega programa.

Luka Koper 7. Istrski maraton je prestavljen na 10. in 11. oktober 2020!Več info