Vrh

ALEŠ ŽONTAR

Za Aleša je tek način življenja. V teku vidi nekaj prvinskega in edinstvenega. Teče povsod, od gozdnih in visokogorskih poti, Central parka v New Yorku, Montreala, med dopustovanjem na Rodosu, Tuniziji, največ pa po hribih v okolici Ljubljane.

Že kot otrok se je s sovrstniki rad preganjal po okoliških hribih in dolinah. S svojim prvim kolesom se pri 8ih letih odpravi na obisk k stricu v Ljubljano in takrat prvič prekolesari 20km.

Na osnovnošolskem občinskem tekaškem tekmovanju v Tivoliju, osvoji 2. mesto v svoji kategoriji. Posledično se udeleži tekmovanja na državnem prvenstvu, kjer s kolegom osvoji ekipno 7. mesto. Sodeluje tudi v ekipnih športih kot je košarka in nogomet, s tekom pa se bo kmalu vse šele dobro začelo.

V srednji šoli opazijo njegov tekaški potencial. Redno se prične udeleževati medšolskih občinskih tekmovanj. V 3. letniku se včlani v atletski klub Kronos, kjer ga pod svoje okrilje vzame trener Marjan Žiberna.

Kot starejši mladinec osvoji zlati kolajni na jesenskem in spomladanskem krosu. Takrat se udeleži tudi državnega srednješolskega prvenstva v gorskem teku na Smlednik. Zaostane le za kasnejšim državnim prvakom v gorskih tekih Petrom Kastelicem.

Leta 2006 se zaposli v Slovenski vojski. Tri dni zatem prvič preteče maraton (42km) v Ljubljani. Od takrat dalje se aktivno ukvarja s tekom in iz leta v leto izboljšuje svoje tekaške dosežke. Nekateri izmed njegovih ciljev, ki jih namerava doseči v prihodnjih dveh letih je preteči 10km pod 33minutami, polmaraton pod 1h 10minut in 42km maraton pod 2uri 30 minut, ter se v svetovnem merilu na gorskem maratonu prebiti med 10 najboljših gorskih tekačev na svetu.