Vrh

#zdrava prehrana, svetuje Dominika Češek

V trenutni situaciji ostajamo doma nam je na voljo skoraj neomejen dostop do hrane in včasih pride do tega, da jemo, tudi, ko nismo lačni ali jemo zaradi dolgčasa. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako to preprečiti:

1) Zamotite se z drugimi aktivnostmi – lahko ste telesno aktivni (doma ali sami v naravi), končno lahko preberete tisto dobro knjigo, gledate lahko izobraževalne posnetke na Youtubu, se igrate družabne igre z družino, ste ustvarjalni z otroci.

2) Ob glavnem obroku se najejte – tako boste zmanjšali lakoto med obroki, če pa ste lačni med obroki pa si privoščite dobro malico (npr. kombinacija jogurta, sadja in semen), ki vas bo nasitila do naslednjega obroka.

3) Poskusite jesti brez motenj – odložite telefon ali se iz dnevne sobe, kjer ste gledali televizijo, prestavite v kuhinjo/jedilnico, se v miru usedite in pojejte obrok z družino, tako kot včasih. Tako boste vedeli, kaj jeste in koliko pojeste.

4) Poskusite se izogniti nakupu živil, za katera veste, da vas lahko hitro premamijo (npr. slani in sladki prigrizki) – namesto tega lahko doma poskusite kakšen nov recept ali se naučite priprave nove, hranilno bolj bogate jedi.