Vrh

Luka Koper 8. Istrski maraton po spet povezal srca tekačev, prostovoljcev, organizatorjev in obiskovalcev

Istrski maraton velja za največjo rekreativno športno prireditev v slovenski Istri. Po dvoletnem premoru zaradi epidemije, so se istrske poti, ceste in trgi ponovno obarvali v barvi Istrskega maratona. V soboto so najprej tekli najmlajši na Kapkovih tekih, v nedeljo pa so tekači tekli na treh razdaljah. Objavljeni so neuradni rezultati.

Tekači so zapolnili vsa razpisana mesta, Kapkovi teki so privabili nekaj manj kot 500 mladih tekačev, na maratonski preizkušnji je sodelovalo skoraj 200 maratoncev, na polmaratonski in rekreativni razdalji pa je sodelovalo dobrih 2.000 tekačev. Ti so bili večinoma iz Slovenije, vendar pa je bila mednarodna zasedba zelo pestra, tekači so v Koper prispeli iz 16 različnih držav. Kljub sprva negotovemu vremenu, je sonce vendarle spremljalo tekače na njihovi trasi ter poskrbelo za čudovito vzdušje ob progah in na glavnem prizorišču, ki je bilo letos v Kopru. Mestna občina Koper je bila gostiteljica 8. izdaje Istrskega maratona.

Športni vikend so otvorili Kapkovi otroški teki

Športno dogajanje so v soboto otvorili otroški Kapkovi teki, na katerih je tudi letos sodelovalo skoraj 500 otrok. Sobotni dan je kljub burji minil v dobrem razpoloženju, zanj je poskrbel znan primorski voditelj in glasbenik Tomaž Klepač. Vsi otroci so prispeli do cilja tudi s spodbudo treh maskot, ki so jih na zabaven način spodbujale: Boškarin Žvelto, Kapko in Kareta Kareta. Popoldan je bil rezerviran za otroški program z nastopi domačih otroških plesnih in glasbenih skupin. Arnika, plesna šola Kazina Obala in Dance studio Petra so poskrbeli za odlično vzdušje pod glavnim odrom in ogreli dlani številnih poslušalcev.

Za varnost odlično poskrbljeno

Dobra energija se je v nedeljo, ko so bile na vrsti tri glavne tekaške preizkušnje, samo še stopnjevala. Vsi tekači so po uspešnem štartu srečno prispeli v cilj s pomočjo skoraj 700 prostovoljcev in več kot 200 rediteljev. Organizacijski odbor Društva Istrski maraton je tudi tokrat v prvi vrsti skrbel za varno izvedbo, saj je za varnost poleg rediteljev skrbelo še 13 policistov na terenu, redarji in gasilci ter ekipa 40-članska ekipa zdravnikov in zdravstvenega osebja, ki so se jim na delih trase, speljane ob morju, pridružili še reševalci iz vode. Na zahtevnejših delih proge so nad tekači bedeli Petrini angelčki, študentje UP Fakultete za vede o zdravju Izola, pod vodstvom izkušene športne zdravnice.

Več kot polovica tras Luka Koper 8. Istrskega maratona je tudi tokrat potekala ob morju, vendar pa so tekači lahko uživali tudi v odličnih razgledih in dobrem razpoloženju, ki je vladalo na progah, za kar je poskrbelo več kot 20 različnih skupin.

Na kraljevski razdalji je v ženski konkurenci zmagala domačinka Jasmina  Kozina Praprotnik, s časom 3:30:31, ki je tudi ambasadorka Istrskega maratona. V moški konkurenci je Klemen Rojnik, s časom 2:44:24. Neuradni rezultati so objavljeni na spletni strani Istrskega maratona. Vendar so zmagovalci prav vsi, ki pritečejo v cilj, saj je užitek v gibanju pravi smisel sodelovanja, poudarjajo organizatorji.

Prostovoljci ostajajo duša in srce istrskega tekaškega praznika

Prireditve ne bi bilo brez pokroviteljev, ki podpirajo prireditev, s tem pa tudi zdrav način preživljanja prostega časa. Vendar pa brez prostovoljcev, ki so duša in srce Istrskega maratona, tako velikega dvodnevne prireditve ne bi bilo mogoče izpeljati. Po dveh letih premora velja posebej poudariti nesebično pomoč različnih društev, od upokojenskih, športnih, kulturnih, do posameznikov, ki so tudi letos prispevali svoj čas in pozitivno energijo, za kar se jim še posebej zahvaljujemo.

Že mesec dni pred tekaško prireditvijo je približno 150 študentov UP Fakultete za turistične študije Turistice pomagalo pripravljati materiale in drugo opremo za izvedbo, ki so na dan prireditve ključen člen izvedbe.

Za zasluženo zabavo poskrbela Tinkara Kovač

Teke je tudi letos spremljala glasba. Zabavno–glasbeni program je potekal kar na dveh odrih, sodelovali so DJ Lovro, DJ Merenge, za povezovanje sta skrbela Iztok Gustinčič in Mojmir Kovač, trajal pa od jutranjih ur do popoldanskega koncertnega programa na Ukmarjevem trgu. Zapela je Tinkara Kovač in z izbranim repertoarjem zaokrožila istrski tekaški praznik.

Vsem, ki so tako ali drugače pripomogli k ponovni uspešni izvedbi te res velike istrske prireditve, se organizatorji iz srca zahvaljujejo.